Thursday, December 8, 2011

Ako zodpovednosť a vášeň plodí úspechy

Ten, kto je zodpovedný bude vždy odmenený. Je veľká pravdepodobnosť, že zbohatne. Ale ten, kto je nezodpovedný, stratí svoje schopnosti i peniaze.
Toto tvrdenie pravdepodobne nevyvolá námietky. Akceptujete ich hneď a bez pochybností, pretože tušíte, že absencia zodpovednosti vedie k chudobe a núdzi, aspoň z dlhodobého hľadiska.
Stretli ste už niekedy úspešného človeka, ktorý by nezodpovedne pristupoval ku svojej práci? Samozrejme, že hovorím o ľuďoch, ktorí naozaj dosiahli úspech a nie o podvodníkoch, ktorí si zarábajú dočasne tým, že poškodzujú ostatných.
Mnohí si nesprávne myslia, že úspech je otázkou
znalostí či skúseností. Dlho sme si mysleli, že vedomosti znamenajú silu. Tí, ktorí nemajú žiadnu výchovu, žiadne vzdelanie, si totiž myslia, že práve pre nich je úspech dosiahnuteľný. Preto existuje veľké množstvo mužov a žien, ktorí nemajú vzdelanie a ich výchova je viac než podpriemerná, a napriek tomu sú úspešní.

Svet je plný vzdelaných stroskotancov

Nie, úspech nie je iba otázkou znalostí, ale taktiež vnímavosti a ducha. Všetko, čo robíme, musíme robiť s citom. Musíme byť plní horlivosti a nadšenia. Musíme byť pozorní a stále v strehu, aby sme zdokonaľovali sami seba a pritom zlepšovali služby, ktoré poskytujeme. A musíme sa tak chovať nie len hodinu, deň, týždeň, či mesiac, ale bez prestania mnoho rokov.

Teraz za vás vidím zdvíhať ruky do neba a volať: "Ale ja taká nie som! Nikdy nedokážem vyvinúť tak úžasné úsilie. Nedokážem byť zapálená a nadšená od rána do večera po celé roky!" Pravdou je, že nikto nedokáže byť takýto. Iba ak bude jeho vnímavosť trvale zvyšovaná na čo možno najvyššiu úroveň.

I keď budete presvedčené, že úspechu inak nedosiahnete, nikdy nevyviniete snahu, ak vás nebude volať hlboký a stály cit. Cit, ktorý vás nenechá ani chvíľu v pokoji, v nečinnosti. Žiadny rozumový dôvod, akokoľvek pevná vôľa vám samy o sebe nepomôžu vydržať také vypätie. Ale ak je vaša vnímavosť dostatočne vysoká, práca sa stane jednoduchou a radostnou.

No comments:

Post a Comment

//PART 2