Sunday, November 20, 2011

Sebavedomie

V živote každého z nás nastane obdobie, keď pochybujeme o svojich schopnostiach a výkonoch a naše sebavedomie klesá. Čo je horšie, neustále sa sústreďujeme na to, čo si o nás myslia ostatní, aby sme zistili, aký máme pocit z nás samých my. pre takéto premýšľanie sa vyhýbame riziku, lebo sa bojíme zlyhania. 

Čoraz viac sa znevažujeme, ignorujeme spätnú väzbu a prichádzajú nám na um škodlivé myšlienky. Medzi takéto patrí napríklad:


- premýšľanie v extrémoch: "Som úplná nula, keď nepodám perfektný výkon."
- zveličovanie negatívneho: "Viem, že počas posledného štvrťroka som dosahoval najlepšie výsledky v predaji, no vďačím za to šťastiu. teraz podávam svoj výkon. Ledva spĺňam normu."
- prílišné zdôrazňovanie "malo byť": výroky typu "malo byť" nás vedú k idealizovaniu stavu veci. Často sa stáva, že ak zistíme, že nie sme blízko želaného stavu, jednoducho sa od strachu zablokujeme.  práve vtedy by sme však mali spomaliť, poobzerať sa počúvať, aby sme sa dostali na správnu cestu.


Stratégie rozvoja sebavedomia

Prijať seba samého
Ide o schopnosť prijať seba samého ako človeka a sústrediť sa na pozitívne vlastnosti - kvality, silné stránky, črty - ktoré z nás robia tých, ktorými sme.

Sústrediť sa na úspech
Kľúčom je sústrediť sa na minulé úspechy a výkony a rešpektovať seba samých za to, čo sme dokázali v minulosti. Samozrejme je jednoduchšie sústrediť sa len na neúspechy, keďže nám ich ostatní s radosťou pripomínajú. Preto môžete vyskúšať nasledovnú metódu:
Vytvorte si množinu úspechov  a výkonov, ktoré ste zatiaľ dosiahli. Možno bude na začiatku ťažké spísať úplný zoznam, aký by sme si isto želali, no ak vytvárame, budeme doň môcť pridávať ďalšie a ďalšie prvky a získame väčšiu istotu.

Zistite, čo chcete a ako to dosiahnete
1. sústreďte sa na svoj cieľ, konkretizujte ho a priraďte mu určitý časový údaj
2. vytvorte si konkrétny plán, podľa ktorého budete postupovať
3. jasne, presne a stručne opíšte svoj cieľ
4. minimálne dvakrát denne myslite na to, akoby ste svoj cieľ už dosiahli. Konajte, akoby ste ho už dosiahli a zaspávajte s myšlienkou na to, aký ste šťastný, že váš sen sa stal skutočnosťou.

Sebavedomí ľudia riskujú
Riskujte. Celý život je vaša šanca. Ten, kto má odvahu pokračovať v ceste, dostane sa najďalej. Loď menom Istota sa nikdy nedostane ďaleko od pobrežia. Dale Carnegie

No comments:

Post a Comment

//PART 2